Onur Atilla Instagram – Kılık kıyafet inkılâbı için Kastamonu´ya gelen Atatürk´ü Dadaylılar ilçelerinde görmek istiyorlardı. İlçenin ileri gelenlerinden oluşan bir heyet Kastamonu´ya giderek Atatürk´ü Daday´a davet ettiler.
30 Ağustos 1925 günü Atatürk ve yanındakiler (zamanın Kastamonu Valisi Fatih Güvendiren ve İnebolu Belediye Başkanı Hüseyin Kaşif Bey (Karagülle oğlu) bir otomobille saat 14.00 da Kastamonu´dan Daday´a hareket etti.
Saat 15.20´de beklenen an gelmişti. Paşa Dadaylıları başını eğerek selamladı. Alkışlar arasında Hükümet binasına gelen Atatürk, bütün daire memurlarını kabul etti. bilgiler aldı. Daha sonra eski Belediye binasında misafir edilen Atatürk, burada Daday´ın sakinleri ve köylüleri ile ilçenin sorunları üzerinde sohbet ettikten sonra, balkona çıkarak şu konuşmayı yaptı:
” DADAY´A GELDİĞİMDEN DOLAYI ÇOK MEMNUNUM, DOĞRUSUNU İTİRAF ETMEK LAZIM GELİRSE, ARZEDERİM Kİ, BU MEMNUNLUĞUN BAŞLICA SEBEBİ, DADAYLILAR’I BANA VE BENİM GİBİ BURALARI GÖRMEMİŞ OLANLARA TANITTIRANLARIN NE KADAR YANLIŞ TANITTIRDIKLARINI ANLAMIŞ OLMAKLIĞIMDIR. SİZİ BİZE BAŞKA TÜRLÜ ANLATTILAR; “BURALARI, CEHL VE TAASSUP İÇİNDEDİR” DEDİLER. ŞİMDİ GÖRÜYORUM VE PARLAK YÜZLERİNİZDEN ANLIYORUM Kİ BUNLAR ÇOK ŞUURSUZ VE YALANCI SİMALARMIŞ; BEN SİZDEN ALDIĞIM İLHAMLA, BUGÜN ONLARDAN NEFRET EDİYORUM. BENİM BÜTÜN KASTAMONU VİLAYETİNDE OLDUĞU GİBİ, BURADA DA GÖRDÜĞÜM HAKİKAT BUDUR; ZİHNİYETİNİZ YÜKSEK, DİMAĞLARINIZ NURLA DOLUDUR. BÖYLE OLMASA, BUGÜN GÖRDÜĞÜM ŞEKLİN BİR GÜNDE MEYDANA GELMESİNE İMKAN OLUR MUYDU?
ARKADAŞLAR SİZİ BİZE BÖYLE TANITAN, SİZİ TEMSİL EDENLERDEN BAZILARIDIR. DEMEK Kİ ONLAR, SİZİN HAKİKİ HAYATINIZA BİGANEDİRLER. BURADA GÖRDÜKLERİMİ ANKARA´DAKİ ARKADAŞLARIMA ANLATACAĞIM VE ALEYHİNİZDE SÖYLENECEK SÖZLERE KARŞI, SİZİ VE HAKLARINIZI BİZZAT BEN MÜDAFAA EDECEĞİM.
ARKADAŞLAR! MEMLEKET SİZİN VE ORDUNUZUN KAHRAMANLIĞI İLE KURTARILMIŞ, REFAH VE SAADET YOLUNA GİRMİŞTİR. BU YOL ÜZERİNDE BÜYÜK BİR EMNİYETLE YÜRÜMEK, HAKİKATLERİ TESBİT ETMEK İÇİN BUNDAN SONRA DA ÇALIŞMAK LAZIMDIR. GECE GÜNDÜZ ZATEN ÇALIŞIYORSUNUZ.ÇALIŞINIZ! HAKİKİ ÇEHRENİZİ CİHANA TANITALIM…
ARKADAŞLAR! SİZDEN AYRILIRKEN BÜYÜK BİR VİCDANİ HAZ İÇİNDEYİM, BUNDAN DOLAYI, SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.” | Posted on 28/Oct/2023 19:23:11



