Eleni Randou Instagram – 🎙️Η @eleni_rantou στο vidcast Γυναίκες με την @evitatsi
Μια συζήτηση–κατάδυση, λίγο πριν από την τέταρτη χρονιά της πετυχημένης – και μονίμως sold out – παράστασης «Το πάρτι της ζωής μου», που είναι εμπνευσμένη από τη μητέρα της, η οποία πάσχει από άνοια.
🎙️Πώς ήταν να ανεβάζεις μια παράσταση για τη μητέρα σου, που δεν μπορούσε να τη δει;
🗣️Μα έτσι ελευθερώθηκα. Αν μπορούσε να τη δει, ίσως δεν θα τολμούσα να την πω.
🎙️Διάβασα ότι ήταν αυτός ο λόγος για να γράψεις το έργο, αλλά αν την έβλεπε τι πιστεύεις ότι θα σου έλεγε;
🗣️Δεν ξέρω αν θα αναγνώριζε τον εαυτό της σε αυτό. Θα πίστευε πως το αποτύπωμα που μου άφησε δεν ήταν αυτό που η ίδια είχε καταλάβει.
Δεν μπορεί να φανταστεί ότι μια δική του σκέψη – τόσο λογική, τόσο δικαιολογημένη στα δικά του μέτρα – μπορεί σε σένα να λειτουργήσει σαν καρατόμηση, ή σαν ανάδειξη, ή σαν βοήθεια, ή σαν εμπόδιο.
🎙️Ποιο πιστεύεις ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι που εσύ αναγνωρίζεις σ’ εκείνη, και που εκείνη δεν θα αναγνώριζε;
🗣️Η φράση του έργου που λέει, μέσα από τις απόψεις της μαμάς: «Τους άλλους πρέπει να τους συμφέρεις για να επιβιώσεις.» Κάτι πρέπει να τους δώσεις. Αλλιώς, θα σε πετάξουν. Δεν την είπε ποτέ έτσι αυτή τη φράση – αλλά το μήνυμα περνούσε συνέχεια.
🎙️Τι μαθαίνεις για τον εαυτό σου όταν βλέπεις τη μνήμη ενός δικού σου ανθρώπου να φεύγει;
🗣️Περνάς πολλά στάδια. Γι’ αυτό και μιλούν για τα επτά στάδια του πένθους. Το πρώτο που νιώθεις είναι η ματαιότητα. Η ζωή τελειώνει. Όλα καταλήγουν εκεί. Η μόνη μεγάλη βεβαιότητα στη ζωή μας είναι ο θάνατος. Το τέλος. Η ζωή σου φυλάει τα χειρότερα για το τέλος. Και δεν σε προετοιμάζει κανείς γι’ αυτό.
Όσο κι αν προσπαθήσεις να προετοιμαστείς, ό,τι και να κάνεις, τα τελευταία είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία της απώλειας – γιατί με αυτή την ασθένεια η απώλεια κρατάει πάρα πολύ – εγώ πίστευα ότι μπορώ να τη φρενάρω. Την πραγματική ήττα την έφαγα όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
🔗 #linkinbio για να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση
▶️ youtube @marieclairegreece
🎧 spotify Γυναίκες με την Εβίτα Τσιλοχρήστου
#elenirantou #podcast #gynaikes #vidcastgynaikes | Posted on 25/Jun/2025 13:06:06


